نکات مهم در نوشتن رزومه معماری یا پورتفولیو معماری
پورتفولیو معماری و نحوه ی چگونگی طراحی آن
پورتفولیو معماری چیست؟
دانشجویان معماری پس از اتمام تحصیلات به دو دلیل پورتفولیو معماری خود را از میان رزومه هایی که در طول تحصیل جمع کرده اند، اماده میکنند. برای یافتن شغل مناسب و یا برای اپلای موفق و گرفتن پذیرش از دانشگاههای خارج از کشور همان که حتما باید زرومه کاری معماری خود را به بهترین شکل ممکن ارائه دهند در واقع به آلبومی احتیاج دارند که شامل خلاصه ایی از مجموعه آثارشان باشد که اصطلاحاً به آن پورتفولیو معماری (portfolio) گفته می شود.
پورتفولیو یا رزومه معماری ، معرف یک معمار است که شخصیت کاری و مهارت های شخصی او در زرومه نشان داده میشود. درواقع در اینجا است که یک معمار از معمار دیگر تمیز داده میشود.پورتفولیو می توان شامل تمام آثار یک معمار اعم از: فعالیت های دانشگاهی، کارهای دستی، مسابقات و سایر فعالیتهای مکمل باشد.
در برخی رشته ها همچون معماری و شهرسازی و گرافیک و . . . که با بعد عملی همراه است صرفاً ارائه یک برگه از گزارش کارهای چند سال اخیر کافی نیست چرا که استاید و مدیران و کارفرماها باید توانایی شخص مورد نظر را در طراحی مورد سنجش قرار دهند، به همین دلیل لازم است تا آلبوم آثار شما یا همان پورتفولیو معماری شما مورد بررسی قرار گیرد.
مهمترین نرم افزار برای پورتفولیو معماری و رزومه معماری
از مهمترین نرم افزارهای پرزانته کامپیوتری که در ساخت پورتفولیو معماری و رزومه معماری به ما کمک میکنند ، فتوشاپ و ایلوستریتور هستند. شیت بندی با فتوشاپ تا حد زیادی شناخته شده است و به ما برای ساخت رزومه بسیار کمک میکند. اما ایلوستریتور نرم افزار تخصصی تری برای طراحان در سرتاسر دنیاست و به صورت حرفا ای میتوان پورتفولیو معماری را در ان ساخت که در ایران متاسفانه زیاد شناخته شده نیست.
آموزش ها در زمینه نرم افزار ایلوستریتور بسیار محدود است.دانشجویان معماری در طول تحصیل آثار خود را به صورت دستی یا کامپیوتری ارائه میدهند، اما برای داشتن یک پورتفولیو معماری مناسب لازم است که شخص به نرم افزارهای حرفه ایی پرزانته مسلط باشد.
خب چند نکته مهم در رابطه با پورتفولیو معماری رو باهم مرور میکنیم
نکته های بسیاری که مهم هستند که میتوان در رابطه با پورتفولیو در رشته معماری به آن ها اشاره کرد :
- حجم فایل های خروجی باید کمتر از ۱۵کیلوبایت شود و همچنین تصاویر از کیفیت بالایی برخوردار باشند.
- به هنگام تهیه پورتفولیوی انگلیسی حتماً از افراد متخصص کمک گرفته شود.
- ایجاد دو نوع پورتفولیوی مختلف لازم است، یکی کوتاه تر و خلاصه برای ارسال و دیگری نسخه کامل تر و جامع تر جهت مصاحبه است.
- تصاویر باید جامع باشد از رندرهای با کیفیت گرفته تا دیتیل ها و دیاگرام و کانسپت ها
- در شیت بندی بهتر از از فضاهای خالی استفاده شود تا محتوای اصلی شیت به سهولت دیده شود.
محتوای داخلی پورتفولیو معماری
آنچه که اهمیت دارد محتوای داخلی است بخاطر همین سعی کنید تمرکز اصلیتان را بر روی محتوا قرار دهید نه ظاهر کار، در واقع پورتفولیو معماری می تواند هم به صورت کتاب جلد دار باشد هم به صورت نسخه مجازی تا بتوان آن را به راحتی در هر فضای اینترنتی آپلود کرد. توجه داشته باشید جلد یا وبسایت ها تنها وسیله ایست برای دیده شدن کارهای شما، آنچه اهمیت دارد کار شما است.
استفاده از جلدهای ساده مخصوصا جلد چرم مشکی برای پورتفولیوهای کتابی پیشنهاد میشود. همچنین اگر پورتفولیو را برای ارائه در فضای مجازی آماده میکنید، قالبهای که در سایتهایی مانند Squarespace موجود است بسیار مفید به نظر میرسند. این قالبها نمایش عکسهای تمام صفحه و هدایت آنها را امکانپذیر میکنند. نمونههای از پیش ساخته زیادی نیز در اینترنت برای استفاده رایگان قرار داده شدهاند.
محتوای پورتفولیو معماری شما جعلی نباشد
.به هیچ عنوان کار دیگران را جعل نکنید، سرقت و دزدی تنها به معنای عام، برداشتن شی مادی از شخصی یا جایی نیست، فراموش نکنید که در رشته معماری نیز جانب امانت را رعایت کنید.
در گردآوری پورتفولیوی خود سعی کنید مجموعه ایی از فعالیت های خود را عنوان کنید برای مثال بخشی از آن را به کارهای علمی که در دوران تحصیل انجام داده اید اختصاص دهید، بخش دیگر نیز در ارتباط با دوران کارآموزی باشد که زیر نظر شرکت های معتبر کار کرده اید و بخش نهایی و شاید اصلی ترین بخش مربوط به امور شخصیست که در واقع نشان دهنده هویت اصلی شماست که شامل علاقه مندی های مختلف معمار می شود.
بهتر است در تهیه رزومه معماری کمتر از متن استفاده شود و بیشتر از تصاویر کمک گرفته شود، متون استفاده شده نیز باید شامل جملات اصلی و کلیدی اثر مربوطه باشد.
شکی نیست که استفاده از رندرهای باکیفیت بسیار هم خوب است اما سعی کنید پورتفولیوهای خود را از مهارت دست و اسکیس بی بهره نکنید، چرا که اسکیس های یک معماری نشان دهنده خط فکری معمار است و توانایی معمار را در برقراری روابط اجتماعی نشان می دهد. معماری بدون طراحی های دستی و اسکیس با تری دی کار بدون علم معماری هیچ فرقی ندارد.
انتخاب بهترین رزومه معماری
باید پورتفولیوی طراحی را بهصورتی آماده کنید که بهترین کارهایتان را مانند داستانی به هم پیوسته نمایش دهد. برای این کاربهتر است یک هندسه مشترک و یا سیستمی از قوانین بصری را به کار ببرید و آن را در گذر از یک صفحه به صفحات بعد ادامه بدهید. یک پورتفولیو رازمانی میتوان موفق نامید که بتواند میان پروژههای گوناگون و نامرتبط به هم که در فواصل زمانی مختلف انجام شدهاند ارتباط ایجاد کند و آنها را در قالب یک داستان روایت کند. لازم نیست نگران باشید اگر در این بین فضایی خالی ایجاد شد. فضاهای خالی حاکی از مهمتر بودن تصاویر منتخب شماست و علاوه بر این تا حدی به کار بردن فضای خالی به بالا بردن فرمت هندسی پورتفولیو کمک میکند.
CV چیست؟
CV در لاتین به معنای دوره ی زندگی می باشد. CV سندی است که می تواند در دو تا چند صفحه تنظیم شده باشد حاوی اطلاعات جزئی در مورد موفقیت های شما است. Curriculum Vitae یا همان CV ، اطلاعات تحصیلی، سابقه کاری و حرفه ای در مورد یک شخص است که معمولا برای درخواست شغل آماده می شود.
اگر که یک CV طبق اصول تنظیم شده باشد، می تواند اطلاعات ریز و جزئی شما را به بهترین شکل ممکن انتقال دهد. شما باید مهارت ها، توانایی ها، مدارک و تجربیات خود را به نوعی به کارفرمایان بفروشید. همچنین CV خود را می توانید در آن واحد به چندین کارفرما ارسال کنید.
همچون پورتفولیو (portfolio) معماری نیز cv هم با توجه به سلیقه شما می تواند به صورت چاپ شده روی کاغذ یا به صورت نسخه آنلاین قابل انتشار جمع آوری شود.
- CV فقط زندگی نامه شغلی شما نیست.
- CV حاوی اطلاعات تحصیلی (مانند جایزه ها، انتشارات ، مقالات و کتاب ها) شما نیز می باشد.
- CV معمولا به ترتیب زمانی تنظیم می شود و با یک نگاه باید قابل فهم باشد.
- CV ثابت است و برای سمت ها و مشاغل مختلف تغییر پیدا نمی کند.
رزومه چیست؟
روزمه یا (Resume) نیز یک سند مشخصی است که در یک صفحه تهیه می شود، چرا که خواننده رزومه باید آن را در دو دقیقه مطالعه کند. در واقع در یک رقابت کاری یا تحصیلی هدف از نوشتن رزومه، این است که تمایز بین شما و دیگران مشخص شود. روزمه برخلاف cv نباید طبق تاریخ تنظیم شود و لازم نیست شامل تمام فعالیت های شما باشد بلکه باید کاملا قابل تغییر باشد. طوری رزومه خود را بنویسید که در عین تخصصی بودن، به راحتی قابل خواندن باشد.
تفاوت های مهم پورتفولیو معماری، رزومه معماری و cv
این خیلی مهم است که شما تفاوت بین پورتفولیو، رزومه و cv را بدانید و اینکه چه زمانی باید از این اطلاعات معماری استفاده کرد.معمولا اشخاصی که مسوول بررسی رزومه معماری شما هستند، آنها را بعد از ساعات کاری مطالعه می کنند. ممکن است بیش از 100 عدد رزومه در مقابل آنها باشد و آنها باید 5 تای آنها را انتخاب کنند.حال در نظر بگیرید که کارشناس استخدام با حالتی خسته و کسل قصد خواندن رزومه ی شما را دارد و هر چه زودتر می خواهد این کار را انجام دهد تا به خانه خود برود.اگر Resume شما خوانا و کامل نباشد و حاوی اطلاعات غیر مرتبط باشد، به کنار گذاشته می شود، خواه بهترین شخص برای آن کار شما باشید!
روزمه معماری باید شامل اطلاعات شخص مثل نام؛ آدرس؛ تاریخ تولد؛ تلفن و ایمیل باشد.در کشورهای اروپایی روزمه شامل عکس شخص نیز می شود در حالیکه در ایالات متحده برخلاف اروپا روزمه معماری بدون عکس است چرا که اینگونه احتمال رد شدن شخص بخاطر تفاوت نژادی، سن ویا جنسیت خواهد شد.اگر هم قصد گذاشتن عکس را داشتید، فرمت عکس باید طوری باشد که فقط سر و شانه ها مشخص باشد و به صورت رسمی لباس پوشیده باشید.
پس تفاوت پورتفولیو با رزومه و cv این است که پورتفولیو در مقابل cv و رزومه از رسمیت کمتری برخوردار است و شامل جزییات بیشتری از کارهای یک معمار است، cv به نسبت پورتفولیو معماری خلاصه تر است و شامل تمام فعالیت های شخص خواهد بود و در نهایت رزومه معماری خلاصه ایی از cv شخص است و مخصوص یک موضوع مشخص است نه تمام سوابق کاری و شخصی و فرد .
تعداد صفحات رزومه یک یا نهایتاً دو صفحه، cv در دو تا چند صفحه تهیه میشود اما پورتفولیو به هر تعداد صفحه ایی که لازم باشد تا کارها و آثار شخص شناخته شود به درازا کشیده خواهد شد.
هر سه باید اطلاعات کافی بیان کننده قابلیت ها و صلاحیت های شخص را در بر داشته باشند. شامل نام کامل، نشانی محل سکونت، اطلاعات تماس، سوابق کاری و تحصیلی، و مهارت های شما باشد.